Fotodok.se fotoblogg

Över vidsträckta vatten

Ungefär mitt mellan Junsele och Åsele, strax söder om gränsen mellan Ånger­manland och Lappland, passerar riksväg 90 på en bank över det vidsträckta Hällby­magasinet. Det uppkom när Hällby kraftverk byggdes 1970 och dammen skapade då en cirka två mil lång utgrenad sjö som även sträckte ut sig öster om lands­vägen på Ånger­man­älvens östra sida. Från söder nås först en nästan kilo­meter­lång vägbank över öppet vatten tillsammans med ett par kraft­leningar, härifrån är bilden hämtad. Efter passage över terräng som hamnat ovanför vatten­ytan och bildat en större ö följer längre norrut ytterligare ett halv­kilo­meter­långt sund som pass­eras på bank. Skogs­marken vid vägen ger en för­nimm­else om att över­sväm­ning råder, på sätt och vis sant men samtidigt ett för­håll­ande som har varit rådande i mer än 40 år.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv kommentarFörhandsgranskaBekräftelse